twitter

Питка слънце за прощъпулник

Продукти:
Тесто за машина за хляб:
Прясно мляко- на стайна температура
Яйце – 1бр. + 1 белтък (жълтъка  е за намазване отгоре)
1 с.л олио
1 с.л захар
1 ч.л сол
4 ч.ч брашно
1 с.л мая / 15 мл/

За крачето: вода, сол, брашно

1ч.ч - 240мл

Приготвяне:
След като програмата за тесто е свършила, втасалото тесто се изважда от кошничката. Отделя се една топка от него и се поставя в центъра на намаслена и набрашнена кръгла тава.
Останалото тесто се разделя на две части, от които се разточват два кръга. Единия се намазва с разтопено масло. Другия се слага върху него.Намазва се с масло и се нарязва на 12 сегмента(първо на четири и после всяка четвъртинка на три сегмента).Всеки сегмент се навива на кифличка, като се навива от края към средата/ от по-широката към по-тясната част/. Поставят се около топката в тавата. Питката се оставя но топло да втаса(около 30-40 минути). Втасалата питка се намазва с отделения жълтък, разбит с няколко капки вода. Отгоре се оформя краче, като тестото за него е само вода, брашно и сол в количество толкова, че да се получи тесто. От същото тесто се оформят и пръстчета, които са реално малки топчета. Крачето не се намазва с жълтък, за да остане беличко.
Питката се пече в предварително нагрята до 190 С градуса, около 20 минути.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More