twitter

Домашни багети с масло и подправки

Продукти:
За тестото:
3 картофа
3 с.л. олио
3 ч.ч. брашно
1  суха мая или 20 гр. прясна мая
1 ч.л. сол
2 яйца
2 с.л. захар
ако е необходимо още чаша и половина брашно

За чесново-билковото масло
100 грама масло, сол, сух чесън, сух магданоз, друга подправка по желание

Приготвяне:
Картофите измиват и обелват. Сваряват се, а от водата в която са се варили, се отделя 1 ч.ч. Самите картофи не се използват, може да ги оползотворите за нещо друго. Брашното се пресява в купа.  В него се добавя маята, ако е суха. Ако е жива, предварително трябва да се разтвори в картофената вода. Към брашното се слага захарта, олиото, солта, яйцата, предварително разбити с вилица, а накрая се добавя и маята + водата. Всичко се омесва добре, ако е необходимо се добавя още малко брашно. Тестото се оставя да втаса 40 мин или докато удвои обема си.
Когато това стане, завираме на котлона малко вода. От тестото оформяме 6 топки, а от тях 6 франзели, на които правим отгоре разрези. Пускаме франзелите във врящата вода, докато станат златисти и изплуват на повърхността / около 2-3 мин/. Франзелите се слагат в тава, застлана с хартия за печене и се пекат до зачервяване, като фурната е нагрята на 200 градуса. Приготвяне чесново-билковото масло и с него се намазват готовите франзели, след което се покриват с кърпа за известно време. 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More