twitter

Първи козунак

Отдавна искам да се пробвам да направя козунак....тази година успях :))

Намерих една рецепта от блоговете които следя...малко се отклоних от оригинала, защото тестото ми се получи много клетаво и се наложи да добавям допълнително. Правих го общо взето на усет, тъй като всички ми казваха, че тестото трябва да е нито много меко, нито много тънко и се стремях да получа точно такъв вид. Оригинала беше за козуначено руло, но не се получи, затова пък стана страхотен козунак.

продукти:
500 г брашно
4 жълтъци
300 мл мляко
25 мл олио
30 г прясна мая
100 г масло
100 г захар
10 мл ром
кората на ½ лимон и ½ портокал
1 ванилия

Смесете 200 г топло мляко, 100 г брашно и маята и разбъркайте без да стават бучки. Покрийте за 20 мин да удвои обема си.
През това време разбийте жълтъците с лимоновите и портокаловите кори, захарта, ванилията, рома, олиото, останалото мляко и 50 г масло. Добавете закваската и брашното и омесете меко тесто, накрая добавете останалото масло. Покрийте да удвои обема си.

След като втаса се поставя в тава върху хартия за печене, наръсва се със захар и стафиди и се завива с фолио. Пече се на 180 градуса, около час.
Ето резултата


и парче от него

0 коментара:

Публикуване на коментар

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More