twitter

Домашни рецепти за козметика

Маска за коса (при косопад, за подхранване и жизненост)
1/2 каф. чашка растително масло

2 капки розмарин
3 капки лавандула
1 капка чаено дърво
Етеричните масла се слагат в растителното, получената смес се нанася с върха на пръстите върху скалпа като за по-голям ефект се масажира главата.Може да се увие затоплена кърпа. Стои се от 15 мин. до няколко часа. Измива се с малко повече шампоан.
Лосион за тяло (при целулит)
10 капки кипарис
10 капки хвойна
5 капки лавандула
50 мл. базово масло
По същия начин могат да се приготвят лосиони за коса и тяло с различни етерични масла (информирайте се за свойствата им, мерките за безопасност при работа с тях,но ако ароматът на дадено масло не Ви е приятен, не го използвайте само заради терапевтичните му качества, заменете го с друго).
Балсам за устни
1 супена лъжица настърган пчелен восък
1 супена лъжица зехтин (или друго растително масло- бадемово, жожоба ,кайсиево, сусамово, каквото Ви се намира)
няколко капки от любимото Ви етерично масло (последно използвах портокал и канела, но от нея само една капчица, че е доста силна и може да предизвика зачервяване…. Задължително четете листовките на маслата или специализирана литература преди да ги използвате)
Загрейте восъка на водна баня, докато се разтопи, отстранете го от котлона, прибавете растителното масло. Разбъркайте. Капнете малко на кожата си от сместа, изчакайте да изстине и вижте дали тази консистенция е подходяща за Вашия балсам. Не трябва да е много мек (защото лесно ще се разтопява при по-вискока температура.Ако е така, добавете още малко восък), нито много твърд (за да може да се нанася лесно върху устните.За по-мека консистенция добавете растително масло) Накрая добавете етеричните масла , разбъркайте и изсипете,докато е още топъл, в подходящо бурканче или стар стик от червило (балсам).Оставете за няколко минути да изстине. Същата смес можете да използвате и при напукана кожа на ръцете и краката, просто пригответе по-голямо количество.  към балсама за устни, заедно с восъка може да се разтопят какаово и кокосово масло

0 коментара:

Публикуване на коментар

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More