twitter

Еко идеи за почистване

Универсално почистващо средство - смесват се 1 л топла вода, 1 ч.л. течен сапун (може и настърган обикновен сапун) и 100 мл оцет или лимонов сок.
Почистване фуги на плочки -паста от сода и вода.
Метална скара или барбекю се чисти най-добре със сол. Солта се поръсва на мокра гъба и с нея се изтърква скарата.
керамичните повърхности в банята - Потопен памучен парцал в топъл оцет се използва за да премахнете отлаганията от сапун
Теракот - За почистване на плочките на пода се използва смес от 1/2 чч оцет и 1 л топла вода. Така не само се почистват, но и не остява следи по повърхноста
За почистване на теракота – на 4 – 5 л вода се слага около 100 – 150 мл оцет или лимонов сок. Към това може да се прибавят и няколко капки етерично масло (бор, мента, евкалипт, лимон, чаено дърво или каквото друго ти харесва). А ако подът в дома ти е от мрамор, оцет не се добавя, тъй като той ще разяде мрамора. Ментовото масло, има свойството да отблъсква различни гадинки.
За изчистване на петна от кафе, чай, вино или дори следи от домашния любимец по дамаската на канапето пробвай с газирана вода. Петното се залива с водата (въглеродният диоксид, който се намира в балончетата, избутва мръсотията) и се поставя хартиена или памучна кърпа, за да попие петното. В никакъв случай не се търка, а само се попива.
Ако в бързината сте поставили върху масата гореща ютия или чайник, вземете памучен тампон с готварска сол, намокрете го с някаква растителна мазнина и с кръгови движение търкайте петното, докато изчезне. Старите петна могат да се покрият със смес от готварска сол и растителна мазнина и да се изтъркат с вълнен парцал след 2-3 часа.
Металните части от мебелите, които са потъмнели и изгубили блясъка си, можете да почистите със смес от амоняк (30гр.),тебешир (15 гр.) и вода (50 мл.). Намокрете с получената смес парче памучен плат, нанесете върху металните части и търкайте до постигането на желания блясък. Същият ефект може да се постигне с вода и лимонов сок.
Ако почиствате меката мебел с прахосмукачка, препоръчително е да завиете четката с двоен слой марля, която трябва да бъде намокрена със солена вода (1 ч.л. сол на 1 л.вода).
Плюшените или кадифените дамаски не трябва да се прахосмучат. За тяхното почистване използвайте мек плат, намокрен с топла вода. Мазните петна се премахват и с чист бензин. Ефективна е и сместа от вода и амоняк (съотношение 2:1) или вода и оцет (съотношение 1:2). Имайте предвид, че зеленият цвят на дамаската се променя под влиянието на амоняка.
За почистване на вази и премахване на неприятна миризма от тях сипете няколко лъжици оцет и напълнете с топла вода. Оставете да престои половин час, изплакнете и подсушете и с мека кърпа.
Загорелите тенджери ще излъскате като нови, ако сложите в тях няколко пръста оцет, оставите ги да се накиснат за половин час и след това поставите на котлона, за да поври оцетът няколко минути.
За почистване на стъкла и огледала: чаша оцет и вода се смесват в бутилка с пулверизатор. Напръсква се стъклото и се изчиства с кухненска хартия или намачкан вестник.
Миенето на прозорците става по-лесно при облачно време, а в кухнята не трябва да се готви нищо. 
През зимата, за да се избегне замръзването на прозорците, можете ги намажете от двете страни с тънък слой глицерин. Намазват се само стъклата на вътрешните прозорци.
Вратите и рамките на прозроците се миятс вода и амоняк (1с.л. на 1 л.вода). Ако са боядисани с цветна боя може да се използва отвара от чай (2 с.л. сух чай на 1 л. гореща вода).
Огледалата се изтъркват в памук, намокрен със спирт за горене, а след това с мека хартия, но не и с вестник. Силно замърсеното огледало може да се измие със смес, състояща се от 2 чаши гореща вода, 50 мл оцет и 50 грама тебешир. Всичко това се разбърква и разтворът се оставя да се избистри. Избистрената течност се налива в друг съд и с нея се намазва огледалото, а след това се избърсва с мек плат. При миенето течността не трябва да попада върху рамката.
За почистване на прозорци - ½ л вода се смесва със 100 мл оцет или лимонов сок. За по-добър резултат може да се подсуши с вестник.
 Друг вариант на домашен препарат за прозорци – в 100 мл вода се слагат петнайсетина капки масло от лавандула или лимонова трева – това средство има и свойството да отблъсква и прогонва мухите.или обратната страна на огледалото.
За отпушване на канали - в канала се изсипва 1 чаша сода за хляб, след което се излива 1 чаша оцет. Резултатът - бурна реакция от вида „фъссссс“. Когато звуците стихнат (след около 10 - 15 минути), се излива гореща вода. Ако се налага, процедурата се повтаря.
Петна от трева - Разтваря се препарат за съдомиялни машини и с четка за зъби да се търка петното.
Друг вариант - разтваря се прах за пране с малко топла вода и пак се търка с четка за зъби.
И трети да да търка петното с алкохол.
Лъжица царевично нишесте ще Ви помогне да избегнете петната върху килимите – когато разлеете нещо върху тях, изсипете отгоре малко нишесте и го оставете да попие петната за 15- 30 минутки. Минете килима с прахосмукачка, за да оберете остатъците от нишестето.

Използвайте обикновена газирана вода, за да изтъркате до блясък потъмнелите повърхности от неръждаема стомана. Избършете ги с парцал, напоен със сода и ги подсушете със суха кърпа.
Полир за мебели: Смесете една супена лъжица лимонов сок с малко растително масло, наприер зехтин. Намокрете с течността памучен парцал и почистете дървените мебели.
Прогонване на молци – можете да използвате кедрови блокчета, лавандула, мента, розмарин. Една от най-добрите еко алтернативи на препаратите против молци е кедърът. Някои други естествени аромати, които отблъскват молци са евкалипт, карамфил, пресен розмарин и дафинови листа. Те могат да бъдат прекрасни помощници на кедъра в борбата. Листата от орех са следващата възможност. Както и свежите цитрусови кори.
Ароматизатор за кошче. Лимонов или портокалов резен в кошчето за боклук е достатъчно за ароматизиране.
Почистване на сребро. Не всички препарати за почистване на сребро са безвредни. Но пък, пастата за зъби винаги е ефективна. Натъркайте среброто с нея – направо с ръка или с парцал. След това го измийте с топла вода и подсушете.
Дезинфектант. Смесете 2 чаши вода, 3 лъжици течен сапун и няколко капки масло от чаено дърво - бързо, лесно и ефикасно. Този дезинфектант ще свърши идеална работа дори и за кухненския плот, по който винаги има петна и остатъци от храна.
Натурален сапун
Повечето почистващи средства можете да замените с натурален сапун. За целта го настържете фино и го смесете с вода. Разтворът използвайте вместо прах за пране или почистващо средство за паркет.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More