twitter

Содена питка за Бъдни вечер

Продукти:
500 гр бяло брашно, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. захар, 1с.л. олио/зехтин, 1 ч.л. сода, 1 ч.л. бакпулвер, 1 ч.л. оцет, 1 ч.ч. хладка вода

Приготвяне:
Брашното се пресява и се прибавя олиото, захарта и солта.Содата и бакпулвера се загасят с оцета и след това се добавят към брашняната смес. Накрая се добавя хладката вода. Меси се средно твърдо тесто.
Отделя се една част, която ще е средната част на питката. В нея се слага паричка, обвита с фолио. Средната част се слага в тава, покрита с хартия за печене. От останалата част на тестото, се оформя нещо като борд, който се засуква и се нарежда, така че да обиколи питката. Ако остане от тестото се оформят фигурки за украса, ако не се прави тесто за украса от малко брашно, вода и сол.Фигурките се нареждат върху питката, тя се намазва с мазнина. Може да се поръси с бял или черен сусам, други ядки. Накрая   се слага да се пече в загрята на 180 градуса фурна. Проверяваме с клеча за зъби дали е готов. След изкарване от печката, покриваме с кърпа за да омекне леко.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More