twitter

Три пъти точен тутманик със сирене

Това е първият ми опит да правя тутманик. Рецептата е от тук, стана супер сочен, но аз месих тестото в хлебопекарна, а не на ръка.

Продукти:

1 кг брашно, 200 грама масло, разтопено, 1 ч.ч хладка вода, 4 яйца, 1 ч.л захар, 350-400 грама сирене, натрошено; 1 кубче мая. 
Допълнително 1 яйце за намазване отгоре


Приготвяне:

Продуктите/без маслото/ се слагат в хлебопекарната, започвайки от течните съставки. Живата мая се наронва и се изсипва в течността. Машината се пуска на програма за месене на тесто.  Брашното се добавя поетапно, целта е да се получи меко тесто. Програмата за месене не се изчаква да приключи, необходимо ни е само замесването. След като това стане, тестото се изкарва от машината и се оформя на топка. Разточва се на правоъгълен лист. Намазва се с масло,  наръсва се със сирене и се сгъва като плик. После пак се разточва, отново масло, сирене, сгъване. Така се прави три пъти. След това без да разточваме за четвърти път, слагаме тестото в предварително застлана с домакинска хартия тава, със сгъвката надолу. Разрязваме първо на половина, после на 4, след това по диагоналите и последно по вътрешните диагонали на получените парчета/ за повече разяснения виж тук/. Намазваме го с яйцето и слагаме тутманика в студена фурна. Включваме я само на долен реотан на 170 градуса за около 30 мин. Когато времето мине, проверяваме дали се е изпекъл добре от долната страна. Ако е, тогава го допичаме на 170 градуса и отгоре са около 10-15 мин.



0 коментара:

Публикуване на коментар

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More