twitter

Лесни домашни кроасани

Лесни кроасани, които са превъзходни на вкус, но не отнемат два дни за направата им. Лесна, бърза и най-важното вкусна рецепта.

Продукти:
200 мл прясно мляко, 200 грама кисело мляко, 650 грама брашно, 1 кубче мая или 7 грама суха мая, 2 жълтъка, 1 ч.л сол, 1-2 с.л захар, 200 грама масло

Приготвяне:
Тестото го омесваме на ръка или в машина за хляб. Маята се разтваря в затопленото прясно мляко. Аз приготвих тестото в машина за хляб, поради това последователно сложих продуктите в контейнера, спазвайки правилото - първо мокрите съставки, след това сухите. Пускаме машината на програма за месене на тесто и изчакваме да го измеси, но не и да втасва. От тестото оформяме еднакви по големина топки, а маслото, нарязваме на 8 части. Всяка топка разточваме на кръг с диметър около 20 см. Отгоре намазваме с кубчето масло и нареждаме в отделна тава. В оригиналната рецепта, пишеше да се сложи маслото направо от хладилник върху разточеният кръг, но установих, че така то така и не се размеква, затова смятам да го размекна предварително и просто да намажа обилно кръга.
Това се прави последователно със всяка топка, като последната, най-горната не се намазва. Оставя се на топло да втаса. Когато се понадигне, купчината се разточва на тънко и се нарязва на триъгълници. Всеки триъгълник се намазва с остатъка от маслото, което е предварително разтопено и се навива като кифличка. Кифличките се нареждат в тава, върху хартия за печене. Намазват се с яйце или само с белтък и се поръсват със сусам при желание. Пекат се на 180 градуса, до зачервяване.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More