twitter

Пастърма

Миналата година (2010) за пръв път решихме да си направим домашна пастърма. Първата "продукция" стана точно преди Коледа :)
Тъй-като не знаех точна рецепта, доста рових и най-накрая се спрях на 2 варианта. Съответно пробвах и двата, като направих варианти с различни подправки.
И двата варианта станаха супер и е малко трудно да преценя коя е по-добре. Ние го правихме със свинско месо, разбира се може да стане и с телешко.
Стъпка 1

Вариант 1
Месото се почиства от мазното и се нарязва на продълговати и нормално дебели парчета.
Осолява се добре от всички страни. След това се слага в подходящ съд и се залива с червено вино така че да покрие месото. Оставя се в хладилника за 1 денонощие.

Вариант 2
Месото се почиства и осолява от всички страни. Поставя се в съд, най-добре продълговат, на чийто дъно има сол. Филетата се нареждат, а отгоре се слага още сол. Стоят така 1 денонощие.

Стъпка 2
Тази стъпка е еднаква и за двата варианта. Месото се изкисва, като първо се измива добре от солта, а след това се поставя в дълбок съд и се покрива с вода. Престоява така отново 1 денонощие.

Стъпка 3
Отново еднаква за двата варианта. Месото се поставя в подходящ съд( най-добре продълговат) и се затиска с помощта на няколко дъски и тежък съд. Стои така 3 дни.

Стъпка 4
Отново еднаква. Месото се намазва със смес от подправки.
Ние пробвахме два варианта
* Прави се смес от червен и черен пипер, малко сол, чубрица, шарена сол
* Прави се смес от червен и черен пипер, малко сол, чимен и чубрица.

Месото се овалва добре с избраната смес от подправки и се провисва някъде на проветриво. След около 9, 10 дни е готово.

В резултат месото което е киснато във вино има много лек и приятен винен аромат и по-тъмен цвят :


а при другият вариант месото е по-розово, но също толкова вкусно:



А ето ги и двете :




0 коментара:

Публикуване на коментар

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More