twitter

Портокалово-кокосови мъфини

Продукти:

¾ чаена чаша прясно мляко
¼ чаена лъжица сол
2 чаени лъжици кора от портокал
125гр. олио
3/4 чаена чаша захар, ако е пудра, трябва да е малко повече
2 яйца
1/3 чаена чаша портокалов сок
2 – ½ чаени чаши брашно
10гр. бакпулвер / 1 пакетче/
кокос, количеството е по желание

Приготвяне:
Всички продукти се смесват, разбъркват се добре, след което сместа се разпределя по формички. Пече се на 180 градуса, до готовност.

Солени мъфини с кашкавал и домат


Продукти:

1 ч.чаша кашкавал, може и повече
2 ч.лъжици бакпулвер
1 домат
1-1/2 ч.чаша брашно
1/4 ч.лъжица черен пипер
1 ч.чаша прясно мляко
1/4 ч.лъжица сол
1/2 ч.лъжица червен пипер
подправка по желание - в моя случай мащерка
1 суп.лъжица масло или маргарин

Приготвяне:
Сместават се сухите съставки, отделно течните. Домата се нарязва на ситно, а кашкавала се настъргва. Сухите съставки се прибавят към течните, след това кашкавала и домата. Разпределят се в подходящи формички и се пекат до готовност.

Малинови мъфини с бадеми и пълнозърнесто брашно.


Продукти:
200 грама брашно, което може да е само бяло или смес от бяло и пълнозърнесто
200 грама разтопено масло
1 пакетче бакпулвер
200 грама пудра захар
4 яйца
3 с.л. прясно мляко
50 грама смляни сурови бадеми
150 гр. малини
Приготвяне:
Продуктите се смесват, като последно се добавят малините. Пълнят се подходящи формички до малко над половината и се пекат на 180 градуса, до готовност.

Пилешки крилца на фурна с чесън, розмарин,мащерка, лимон и сос от нар.

Продукти:
пилешки крилца, сол, черен пипер, розмарин, мащерка, няколко скилиди чесън, сок от нар или смес от лимон и мед, така че сместа да е по-скоро кисела, отколкото сладка.

Приготвяне:
Крилцата се почистват и се нареждат в подходяща тава. Поръсват се с подправките,залива се малко зехтин, сока от нар и малко вода и се слага да се пече. 


Бял хляб с грис и брашно, по рецепта на Джейми Оливър

Продукти:
325мл хладка вода
2 ч.л. кафява захар
2 ч.л. морска сол
100г грис
400г брашно
1п. суха мая.

Приготвяне:
Продуктите за хляба се слагат в контейнера на машината и се пуска на програма за основен хляб.

"Пица" с маслено тесто.

Продукти:
За блата :
125 г масло
4 с.л. вода
270 г брашно
сол

За плънката:
2 яйца, кашкавал, домати или доматен сок, домати на кръгчета, салам, подправки по желание - чубрица, мащерка..

Приготвяне:
От продуктите за блата се замесва тесто. Оставя се да почине за 30 мин, след което се разстила в подходяща тавичка, на не много дебел слой. Пече за около 15 мин на 180 градуса, като тавата е завита с фолио, за да не изгори. След това се се изважда тавата и блата се намазва със сместа от яйцата и кашкавал - прави се сравнително гъста смес, за да не се разтече, а да остане върху блата. Отгоре се нареждат останалите съставки, поръсва се с подправките и се допича във фурната.

Мъфини "бомбички" по рецепта на Джейми Оливър


Продукти: 
100 гр грис
50 гр брашно
1/2 ч. л. бакпулвер
60 гр пудра захар
1 яйце
70 гр олио
100 мл прясно мляко
сладко по желание

Приготвяне:
Сместват се сухите съставки, после отделно се сместват течните. Течните се наливат при сухите и се разбъркват добре. Сместа е рядка, но това е нормално. После в формички се слага малко от сместа, след това 1 ч.л сладко по желание / моето е от боровинки/, след това пак от сместа. Пекат се до готовност, в загрята на 170-180 градуса фурна. Проверявате с клечка, не трябва да лепне. Имат малко нетрадиционен вкус, заради гриса, но са лекички, въпреки сладкото.

Сладкиш с ябълки

Много сочен, бърз и вкусен сладкиш.

Продукти:

1/2 ч.ч брашно, 1 бакпулвер, 1/3 ч.ч захар, с кафява става много вкусно, щипка сол, 1 ванилия, няколко големи ябълки, 2 яйца, 1/3 ч.ч прясно мляко.

За глазурата :

1 яйце, 50 гр. разтопено масло,1/3 ч.ч. захар

Приготвяне:
Продуктите за сладкиша, без яйцата се смесват. Към сместа се добавят ябълките, които са предварително избелени и нарязани на тънки резени. Сместа се излива в подходяща форма, намазана с мазнина и се пече около 30 мин на 200 градуса. След това се намазва със сместа за глазурата и се допича още 10 мин. 

Първа продукция сушени меса за 2013


В случая - свински бут.
Месото се измива и се нарязва на парчета. В подходящ съд се слага сол, след това се нарежда месото, отгоре пак се покрива с плътен слой сол. Така престоява 1 денонощие. На следващият ден, месото се изважда, измива се добре. В края се завързва канапче на което после ще го окачим. Месото се натупва със смес от подправки, в нашият случай - червен и черен пипер, сол, чубрица, чесън на прах. Месата се провесват на сухо и проветриво място и се сушат така около 10 дни.

Коледна питка

Питката е по рецептата на питка "Слънце", но завита на охлюви.

Продукти:
1 ч.ч. кисело мляко
300 мл прясно мляко
5 с.л. олио
1 кубче мая
3 яйца+1 белтък
1 с.л. захар,1 с.л. сол
1 кг брашно
100 г масло



За намазване : 1 жълтък, смесен с 1 с.л. разтопено масло и 1 с.л. прясно мляко.
Приготвяне:
Продуктите се слагат в контейнера на машината за хляб и се пускат на програма тесто. Когато програмата завърши,тестото се изважда. Разточва се на голям кръг и се разделя на топки. Всяка топка се разточва, намазва се с олио, слага се късмет в нея и се навива на охлюв. Нареждат се в подходяща тава и се оставят да втасат. Когато се надуят добре, се намазват със сместа, която сме си приготвили за тази цел и се наръсва по желание със сусам. Печем на 180-200 градуса до готовност. Когато изкараме питката, я покриваме с кърпа за да омекне.

Домашен пилешки пастет

Продукти:
200 грама пилешко, 50 грама масло, малко зехтин, сол, черен пипер, подправка на вкус - розмарин, мащерка...

Приготвяне:
Месото се сварява много добре. Смила се в робот, като за улеснение се добавя маслото, което е предварително добре разтопено. Добавят се подправките, малко зехтин. Ако се налага може да се добави малко вода, за да се постигне желаната консистенция на пастета и за да се улесни разбиването му.

Добруджанки

Продукти:
1 ч.ч.кисело мляко + 1/2 ч.л.сода
1ч.ч.сирене
2ч.ч.брашно /в зависимост от гъстотата на млякото може да се добави още малко брашно/
сирене или кашкавал за поръсване
масло

Приготвяне:
Всички продукти без маслото и кашкавала/сиренето за поръсване се смесват и се омесва тесто, което лепкаво. С помощта на лъжица се правят топки. В средата на всяка се слага малко масло и кашкавал на парченца или настърган. Пече се на 200 градуса до готовност.

Царевичен хляб в хлебопекарна

Продукти:
500 гр бяло брашно, 200 гр царевично брашно, 1 мая, 1 с.л захар, 1 ч.л сол,
2 с.л зехтин, 1 и 1/2 ч.ч топла вода.

Приготвяне:
Всички продукти се слагат в хлебопекарната, първо течните съставки, след това сухите. Пуска се на програма за пълнозърнест хляб.



Пиле на грил Джейми Оливър


Продукти:
1 пиле
лук
моркови, тиквички или друг зеленчук
целина
1 глава чесън
зехтин
морска сол
прясно смлян черен пипер
1 лимон
1 малка китка прясна мащерка, розмарин


Приготвяне:
Зеленчуците се измиват добре, може и да не се белят. Слагат се в тава, поръсват се със зехтин. Пилето се измива добре, осолява се със сол и черен пипер, намазва се с мазнина и се слага върху зеленчуците. Взима се 1 лимон, правят му се дупки с нож навсякъде. Лимонът се слага вътре в пилето заедно с букета от подправки.Тавата се слага в предварително загрята фурна на 240*. Като сложите пилето в печката, намалявате градусите на фурмата на 200. Печете за 1 час и 20 минути. По средата на готвенето полейте пилето и ако зеленчуците ви изглеждат сухи, напръскайте ги с малко вода, за да не изгорят.

Перфектните картофки на Джейми Оливър


Продукти:
картофи, зехтин, масло, сол, черен пипер, чубрица, розмарин, чесън на прах

Приготвяне:
Картофите трябва да са долу горе с еднаква големина. Обелват се, нарязват се на половина и се варят за около 10 мин. След това се слагат в подходящ съд, наръсват се с черен пипер и се нареждат резенчета масло. Пекат се 30 мин на 200 градуса, без вентилатор. След това ги изкарваме и с уред за мачкане на картофи, леко се натискат към дъното на съда. След това се овкусяват със зехтин и подправки по вкус - в моя случай - сол,чубрица, розмарин, чесън на прах. Пак се слагат във фурната и се пекат още 30 мин или докато почервенеят по този начин. Страхотни са, хем меки, хем с хубава коричка

Мариновани пилешки филенца на грил по Джейми Оливър

Марината :

зехтин, чубрица, сол, розмарин, чесън / по неговата рецепта беше пресен, но аз сложих сух на прах/, черен пипер, малко бяло вино и сока на 1 лимон. Така стоят няколко часа, аз ги оставих от сутринта до вечерта.

След това печем на грил тиган или на фурна в тава.

Арабска мусака

Продукти:
картофи, масло, прясно мляко, кайма, сол, черен пипер, чесън, моркови, зелени пиперки, праз или лук, чубрица, доматен сос или смлени домати, пресен магданоз, кашкавал

Приготвяне:
Приготвяме картофено пюре по стандартния начин с маслото, млякото,малко сол, може и подправка по желание, аз сложих чесън на прах. После приготвяме плънката от кайма, праз, зелена пиперка, морков, сол, черен пипер, чубрица, малко доматен сос и пресен магданоз. Задушаваме я леко в тефлонов тиган, с вода, докато каймата се поприготви. После нареждаме един пласт пюре, един пласт плънка, след това останалата част пюре. Тавата може леко да се намазни. Печем около 30-40 мин във фурната, докато се зачерви леко пюрето. Накрая настъргваме кашкавал и оставяме във фурната за да се разтопи.

Лимонов кекс с орехи, бадеми и маково семе

Продукти
115 гр размекнато безсолно масло
115 гр пудра захар
4 големи яйца
180 г смлени бадеми, но аз нямах толкова и допълних с орехи
30 гр. маково семе
кората от 1 лимон и сока от два 2 лимона
125 г пресято брашно
малко сода или бакпулвер, аз сложиш сода, около 1/2 ч.л

Приготвяне:
Разбиват се маслото със захарта, после се добавят едно по едно яйцата и също се разбиват до получаване на мек крем. Към сместа се добавят последователно смлените бадеми, маковото семе, лимоновата кора и сока и брашното + бакпулвера. Изсипва се в подходяща форма и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна, около 40 мин, като накрая се проверява с клечка за зъби.

Бързи питки

Продукти:
300 гр брашно
1 яйце
2 с.л олио или зехтин
1/2 ч.ч прясно мляко
малко захар
1 ч.л сол
1 бакпулвер
сирене

Приготвяне:
Омесва се тесто на ръка, става много бързо. Тестото не трябва да лепне, може да добавите и малко допълнително брашно. Аз сложих и подправки вътре, малко чесън на прах и шарена сол. След това се оформят продълговати питки, на които с нож отгоре се правят леки разрези. Намазват се леко със зехтин и се поръсват със сусам при желание. Пекат се на 200-220 градуса, около 15 мин.

Лесни домашни кроасани

Лесни кроасани, които са превъзходни на вкус, но не отнемат два дни за направата им. Лесна, бърза и най-важното вкусна рецепта.

Продукти:
200 мл прясно мляко, 200 грама кисело мляко, 650 грама брашно, 1 кубче мая или 7 грама суха мая, 2 жълтъка, 1 ч.л сол, 1-2 с.л захар, 200 грама масло

Приготвяне:
Тестото го омесваме на ръка или в машина за хляб. Маята се разтваря в затопленото прясно мляко. Аз приготвих тестото в машина за хляб, поради това последователно сложих продуктите в контейнера, спазвайки правилото - първо мокрите съставки, след това сухите. Пускаме машината на програма за месене на тесто и изчакваме да го измеси, но не и да втасва. От тестото оформяме еднакви по големина топки, а маслото, нарязваме на 8 части. Всяка топка разточваме на кръг с диметър около 20 см. Отгоре намазваме с кубчето масло и нареждаме в отделна тава. В оригиналната рецепта, пишеше да се сложи маслото направо от хладилник върху разточеният кръг, но установих, че така то така и не се размеква, затова смятам да го размекна предварително и просто да намажа обилно кръга.
Това се прави последователно със всяка топка, като последната, най-горната не се намазва. Оставя се на топло да втаса. Когато се понадигне, купчината се разточва на тънко и се нарязва на триъгълници. Всеки триъгълник се намазва с остатъка от маслото, което е предварително разтопено и се навива като кифличка. Кифличките се нареждат в тава, върху хартия за печене. Намазват се с яйце или само с белтък и се поръсват със сусам при желание. Пекат се на 180 градуса, до зачервяване.


Бадемови курабии

Бадемови курабийки,  които са нещо средно между целувки и ореховки.

Продукти:
2 белтъка, щипка сол, бакпулвер на върха на чаена лъжичка, 150 грама захар/ това е оригиналното количество, но на мен ми дойдоха леко по-сладки и следващият път ще го намаля/, 50 гр. брашно, 175 гр. бадемово брашно, 1 ванилия.

Приготвяне:
Белтъците се разбиват добре заедно със захарта, докато се получи бяла смес като за целувки. Към нея се добавят солта, бакпулвера, ванилията и постепенно брашната. Омесва се тесто, което е лепкаво. Оставя се в хладилник за около час, за да се оформят по-лесно топчета след това. Когато това време мине, от сместа се правят топчета, които се нареждат върху хартия за печене и се пекат на 180 градуса до зачервяване.

Пълнени пиперки с кайма и ориз в млечно-яйчен сос

Продукти:
пиперки - пресни или замразени,
свинска кайма около 400-500 грама,
1 и 1/2 ч.ч ориз,
2 моркова, 1 стрък праз,
малко чесън, доматен сос,
подправки по вкус - сол, черен пипер, малко чубрица

Приготвяне:
В тефлонов съд задушаваме праза, каймата, ориза, морковите, като добавяме малко зехтин и доста вода, толкова че ориза да се напои добре. Когато е почити готов се добавя доматен сос + подправките. Изчакваме така няколко минути и сваляме от огъня. Сместа трябва да е гъста. Пълним пиперките, а крайчетата натупваме с брашно. Пиперките се нареждат в подходяща тавичка. Прави се сос от вода, малко брашно и сол, с който се заливат пиперките. Печем до готовност, като към края се добавят 2 яйца, разбити с малко вода.

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More