twitter

Омлет с тиквички и магданоз

Това е за белтъчния ден. Стана лек и много приятен.

Продукти:
2 яйца, лук, магданоз, настръгани тиквички, сол

Приготвяне :
Тиквичките се настъргват на най-ситното ренде, добавят се яйцата и подправките. Оттам нататък, приготовлението е като обичайното. Сервираме с домат и краставица.


Салата от червена леща

Това е една неочаквано хубава салата, по идея на една позната. Става бързо, особено с червена леща.

Продукти :
червена леща, сол, зехтин, лук, чесън, оцет, магданоз, черен пипер, шарена сол
Приготвяне:
Лещата се сварява и се отцежда ако е необходимо. Добавя се нарязаният на ситно пресен лук, чесън - може сух на прах, или 1 скилидка, зехтина, магданоза и подправките. Оставя се леко в хладилника да се охлади. Ето резултата....изчезна страшно бързо..



Фалшива "лазаня" с домашна юфка


Това е интересен вариант на лазаня, която освен това става и доста бързо.

Продукти:
Домашна юфка, червен лук, пипер, домати и доматен сос, чубрица или босилек по избор, гъби
Приготвяне :
В тавичка се нарежда един пласт юфка. Залива се с доматен сос, нареждат се лук, гъби и пипер. Отгоре се застила още един пласт юфка. Над този пласт, пак домати, гъби, лук..като гледаме доматения сос да е повечко, за да не загори. Налива се вода да покрие, и се пече до готовност.

Пиле с кус кус и печени чушки

Много вкусно ядене, същевременно доста леко и подходящо за летните дни.


Продукти :
пилешко месо
печен червен пипер
кус кус
зелен лук
магданоз
по желание чубрица

Приготвяне:
Пилешкото месо се смила като за кайма. Лука се нарязва и се слага в тавичка, добавя се пипера, също нарязан на лентички, магданоза, чубрицата, кус куса и малко масло. Налива се вода, завива се с филио и се пече до готовност, накрая се открива за да се запече малко.



Зелен боб с бейби моркови, домати, лук и жълтък

Отново ястие, подходящо за малко дете. Не е нещо особенно, но пък стана вкусно.


Продукти :
зелен замразен боб
бейби моркови
лук
домати
вода
масло
магданоз
1 жълтък

Приготвяне :
В една йенска тавичка се слага зелен боб( моят е замразен, те са бланширани), лук, бейби моркови. Налива се вода, да ги покрие, слага се малко масло и се покрива с фолио. Печем докато омекнат зеленчуците, добавяме вода, ако е необходимо. Когато поомекнат, се добавя нарязан на ситно магданоз, жълтъка и малко домати на кубчета и леко се запича, без фолиото.

Млади картофки с гъби и лук на фурна


Продукти :
млади картофки, пресен магданоз, пресни гъби, масло, сол, вода/бира, лук

Приготвяне :
Картофките се измиват и се разрязват на сравнително големи парчета или се оставят цели, ако са малки. Слагат се в тава, добавя се нарязан лук, по предпочитание сух или пресен и измитите и нарязани гъби. Налива се вода, добавя се сол, поправки които обичате, малко масло и се пекат на умерена фурна, до готовност на картофите. Когато са готови се наръсват с пресен магданоз.
Аз ги правих с вода, но стават много добре и с бира!

Тиквички огретен


Поредната импровизация на тема тиквички, които се оказа, че са любими на Виктор.

Продукти :
2 тиквички
зелен лук
пресен копър
домати
нарязани на кубчета
сирене
брашно
1 жълтък
моркови
1-2 с.л кус кус

Приготвяне:
Тиквичките и морковите се настъргват. Към тях се добавят нарязаният на ситно зелен лук, доматите, копъра и сиренето. Налива се вода, слага се малко мазнина по избор( аз използвах олио от гроздови семки), 1-2 с.л кус кус и се поставя във фурната на 180-200 градуса. Когато е почти готово, се залива със смес от вода, 1 жълтък и 1-2 с.л брашно. Пече се до пълна готовност на продуктите.

"Питки" с овесени ядки

Тези питки са голяма импровизация. Правих ги уж с идеята да станат бисквити, после с надеждата да станат курабии, а те се оказаха хлебчета.
Продуктите са малко на око, но все пак:
овесени ядки, по добре финни, 1 и 1/2 ч.ч кисело мляко, 1 ч.л сода, брашно докато стане сравнително меко тесто, плодово бебешко пюре по избор. Пюрето сложих уж с идеята да станат сладки, но дойде малко. Сложих 1/2 бурканче, следващият път ще сложа повече.

Всичко се размесва и с омазнени ръце се правят топчета, които се пекат на хартия за печене до почервяване на 180-200 градуса.

Ето резултата :


Бързи питки със сирене

Рецептата е я намерих в бг мама, но в последствие малко я видоизмених.


Продукти :
2 ч.ч бяло брашно
1/2 ч.ч царевично
1 и 1/2 ч.ч. кисело мляко
150 - 200 гр. сирене
1/2 ч.л. сода
мазнина - аз използвах олио от гроздови семки

Приготвяне :
Содата се разтваря в млякото, след което се добавят останалоте съставки, до получаване на меко тесто. При необходимост се добавя допълнително брашно.

С намазнена ръка се оформят питки, слагат се в тава, върху хартия за печене и се пекат на 180-200 градуса до почервеняване.



Доматена супа с тиквички




Продукти :
домати консерва по възможност без сол
магданоз
чубрица
олио от гроздови семки
тиквички
лук
кус кус
вода.



Приготвяне :
Всички продукти се смесват, налива се вода, по собствена преценка, колко искаме да е гъсто. Сушата се вари, до готовност на кус кус-а и зеленчуците.


Грах с пилешко и моркови

Отново идеята е от този блог, но доста измених рецептата.


Продукти :
пилешко, лук, зелен грах, домати, магданоз, чубрица, бейби моркови

Продукти
Пилешкото се заварява предварително и се препенва. Всички продукти се слагат в подходящ съд, налива се вода, за да ги покрие, добавя се малко масло, и се пече на умерена фурна до готовност.


Тиквички с бейби моркови и царевица


Продукти:
1 голяма или 2 малки тиквички, лук, копър, бейби моркови (може и с обикновени, нарязани на кубчета), замразена царевица, домати, масло

Приготвяне
Всички продукти се слагат в подходящ съд, налива се вода, така че да ги покрие и се пече до готовност на умерена фурна.



Супа топчета


Продукти :
Пилешко месо, кус кус, 1 морков, 1 картоф, 1 зелена пиперка, магданоз, чубрица, масло


Приготвяне :
Зеленчуците се нарязват на ситно, от каймата се правят топчета. Когато зеленчуците поврат малко, се добавят топчетата, оваляни в малко брашно. Добавят се подправките и маслото.

Накрая супата може да се застрои с кисело мляко и жълтък.


Печен пипер със сирене и кус кус

Продукти :
3-4 печени пипера ( добре е да не са от буркан, защото консервираните, обикновено са кисели), 1/2 жълтък, кус кус, сирене, лук, масло
Приготвяне :
Кус куса се сварява с малко лук и масло. Когато е готов, част от него се отделя. Пипера се добавя към кус куса, слага се жълтъка и сиренето и всичко се пасира да желаната консистенция.



Подреден миш маш

Вариант на нормалният миш маш, който обаче се прави малко по-трудоемко. Основаната разлика е, че тук има кашкавал, а няма домати, и продуктите са наредени на пластове. Също така се прави на фурна.

Продукти:
6 яйца, 1-2 буркана пипер ( колкото сметнете че ви е достатъчно, аз сложих 2), сирене, кашкавал, чубрица, лук, 1-2 скилидки чесън
Приготвяне:
Лука се нарязва на ситно, смесва се с чесъна и заедно с нарязаният на ситни ивички пипер се задушава на среден огън, за да изври водата на пипера. Когато това стане, сместа се изсипва на дъното на тавичка, отгоре се разстила слой настъргано/натрошено сирене, а след него, слой настърган кашкавал. Отгоре се чукват 6 яйца, като гледаме да ги разпределим равномерно. Поръсва се с чубрица и се пече около 20-30 мин, до готовност на всичко във фурна на 180 градуса.



Преса за чесън Брабантия

Пресата за чесън на Брабантия е удобна, тъй като се разглобява съвсем и лесно се почиства от ненужни остатъци.




Много я харесвам, но да си призная, повече ми допада тази на Икеа, която също е доста лесна за чистене

Вече имаме тази на Брабантия, така че икейската ще остане за друг път. Преди нея, потроших поне 2 преси от онези старите, руски, които едно време ги продаваха по руските пазари. Изглеждат много стабилни, но и двете ми се разполовиха в ръцете...аз ли стискам повече :))))

Така желаната сокоизтисквачка

От много време искахме да си вземем сокоизтисквачка, но такава, която да прави т.н гладък сок т.е без власинки, да може да се пускат плодовете цели или на големи парчета и то без да се белят.

След дълго проучване взехме тази


Сокоизтисквачката е добра, но очаквах сока е да по-бистър, като купешките такива, а този не е. Реално няма власинки, пяната се отделя с помоща на каната, снабдена с преграда, но все пак не е идеално бистър. Мисля си обаче, че просто очакванията ни бяха други...все пак това в сок от плод, а не както тези в кутия, предимно химия.
Използваме си я с удоволствие, а на малкия сокчетата много му се услаждат :)

Пилешко с тиквички и моркови


Продукти :
1 тиквичка, 2 малки пресни картофа, 1 морков, пилешко, пресен копър, лук, масло

Приготвяне :
Всичко се нарязва на кубчета и се слага в подходящ съд. Налива се вода, така че да покрие продуктите и се пече на около 180 градуса, до готовност на картофите и морковите. Аз винаги си заварявам месото предварително, отделно, така че като го сложа в ядене, за него няма нужда от много време за приготовление. Добавяме и малко масло, като периодично разбъркваме яденето и наблюдаваме да не изври съвсем водата - ако е необходимо, доливаме.


Кутии за подправки Брабантия

Вкъщи сме големи фенове на марката, така че разбира се имаме от най-разпространеният им артикул - кутиите!

Моите са иноксови, от серията, по която не остават отпечатъци. Използвам ги за хранителни покупки.



Поставка за подправки Küchenprofi

Дълго търсех подходяща поставка за подправки, в която нещата да са организирани, но заедно с това да не заема много място, да е лесно за употреба и да изглежда добре. Накрая се спрях на поставката на фирмата Küchenprofi. Събира 16 подправлки, което за мен, като човек, обичащ подправките е съвсем достатъчно.



Диспенсър за течен сапун Umbra

Взех този диспенсър за верото в кухнята, като изрично търсех да е черно или зелено, за да се вържи с интериора в нас. Много е удобен.


Храната на Икеа

Опитахме случайно сладката на Икеа, но ще им останем фенове, докато ги предлагат в България. Невероятни са, и са истински сладка, а не като тукашните химии. Отдавна не бяхме яли, толкова хубави, купешки сладка!

На мен най-много ми допада сладкото от боровинки и малини

а на моя мъж това от боровинки :

Ягодовото сладко също е страхотно

а това с портокалови корички е с много приятен и интересен вкус


Кетчупа също е много добър

Не ни допаднаха горчицата

и соса с босилек


Тези овесени бисквити са много нежни



Този сок е приятен, въпреки че не е нещо особенно




А този разтворим сок е много добър и гледам винаги да имам от него в нас






Мебели за спалнята

В спалнята мебелите ще са бели, самата тя е зелена. От години мечтая за тази комбинация, сега имам възможност да я осъществя.

Все още мебелите са други, тъй като имаме стари, но в един момент ще ги сменим. Засега сме взели една библиотека BILLY, която сме разделили на две части.

Едната част е покрита с вратичка

, а другата част е отворена. Идеята е в частта в вратичката, да бъде нашата козметика, а в откритата да наредим част от книгите ни. Контраста със зеленото е невероятен :))

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More