twitter

Леща с домати


Продукти :
масло, чесън, лук, леща, домати консерва около 400 гр, магданоз, едър пипер, сол, черен пипер, вода

Приготовление :
Чесъна, лука и пипера се задушава с масло за няколко минути, след което се добавят доматите, лещата и водата. Овкусява се с подправките и се оставя на котлона до готовност на лещата.

Друсана пица


Продукти:
4 яйца
300 мл. кисело мляко
1,5 ч.л. сол
1 равна ч.л. сода бикарбонат,угасена с 2-3 капки лимонов сок
1 с.л. зехтин
брашно, колкото поеме, до гъсто кексово тесто

Допълнително :
черен, червен пипер, чубрица, доматено пюре
салам, кубчета кашкавал и кубчета топено сирене, червен пипер на кубчета

Приготвяне :
Смесват се продуктите за пицата без брашното, добавят се добавките и започва да се добавя брашно, с бъркане, докато се получи гъсто кексово тесто. Готовата смес се разбърква добре и се изсипва в тава, застлана с домакинска хартия. Заравнява се добре, след което се пече до готовност на 180 градуса.

Кюфтета с кайма, зеленчуци и кашкавал


Продукти:
1 кг кайма, 2-3 червени пиперки, 1-2 глави лук, праз, 2 картофа, 2 моркова, кашкавал, сол, черен и червен пипер, галета

Приготвяне:
Картофите и морковите се сваряват. С блендер се смилат всички зеленчуци. Каймата се смесва със смлените зеленчуци, овкусява се със сол, черен и червен пипер. Оставя се да престои минимум 2 часа в хладилник, след което се правят кюфтенца. В средата на всяко се слага парче кашкавал и се скрива под каймата. Кюфтетата се овалват в галета, подреждат се в тавичка покрита с хартия за печене и се пекат до готовност.

Салата Коулслоу


Продукти:
зеле,моркови, лимонов сок, оцет, сол, 2 л майонеза, кисело мляко, черен пипер

Приготвяне:
Зелето се нарязва,а морковите се настъргват. Овкусява се с подправките.

Гъбена супа от кладница


Продукти :
1/2 кг гъби кладница гъби кладница
60 г краве масло
2 с. л. брашно
1 ч. ч. прясно мляко
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:
Гъбите се нарязват и се задушават с маслото в тенджерка. След това капака се маха, за да се запържат леко гъбите. Сваля се от огъня, добавя се 2 с.л брашно и около 800 мл вода. Слага се на котлона отново, когато заври, се добавя млякото. Накрая се овкусява със сол и черен пипер. Преди поднасяне украсих с магданоз и червен пипер.

Пилешки крилца със соев сос и сусам


Продукти :
Пилешки крилца, соев сос, сусам, вода, черен и червен пипер

Приготвяне :
Крилцата се обработват, аз лично ги разделям на три части. След това се прави марината от соев сос, черен и червен пипер, малко сусам. Крилцата се нареждат в тава и се покриват с маринатата. Долива се вода, като се внимава да не се отмият подправките от крилцата. Добавя се допълнително сусам и се пекат до готовност в фурната.

Салата от краставици и моркови със синьо сирене


Продукти :
краставица, моркови, сол, лимонов сок, маслини и синьо сирене

Приготвяне:
Краставицата и морковите се настъргват, овкусяват се със сол и лимонов сок. Добавят се маслините, а накрая се настъргва сирене.

Това беше идеалната салата да снимам и Икейската си купа :)))

Сълзици


Продукти :
бутер тесто, захар
Приготовление :
Тестото се разстила и се поръсва със захар. След това се навива на руло
от което се режат тънки пръстенчета. Всяко едно се овалва със захар. След това се пече във фурна до зачервяване.

Свински хапки с бяло вино, гъби и мащерка


Продукти :
Свинско месо, лимонов сок, черен и червен пипер, сол, мащерка, къри, гъби, 1 гъбен бульон

Приготовление:
Месото се нарязва на хапки и се овкусява с черен, червен пипер, сол, мащерка, къри и 2 с.л лимонов сок. Така престоява минимум 2 часа. После се овалват парчетата в брашно и се слагат в тава. Гъбите( количеството е на око) се нарязват на лентички и се слагат при тях. Добавя се стрит гъбен бульон, още малко мащерка и къри, 1 с.л лимонов сок и половин чаша вино. Долива се вода, така че да ги покрие, завива се с алуминиево фолио и се пече на 200 градуса или на 180 с вентилатор. По някое време се маха фолиото за да се запече. Преди да се сервира, може да се настърже кашкавал, както съм направила аз:)

Милинки


Продукти:
300 мл вода, 1 пакетче и малко суха мая, 1 с.л олио, 2 ч.л сол, 1 ч.л захар, 500 гр масло

За заливката :
2 с.л брашно, 1 с.л вода, 1 яйце, 1 ч.л сол, 40 гр масло

Приготвяне :
Всичко, без продуктите за заливката, се слага в хлебопекарната, най-накрая слагаме брашното и маята. Пускаме я да омеси тесто, след което от него правим топки, които намазаваме с масло и нареждаме една до друга в тава покрита с хартия за печене. Слага се по едно парче сирене и се оставят да повтасат за около 30 мин. През това време се приготвя заливката, и след тези 30 мин се залива с нея, оставя се още 15 мин и се пече до готовност

Котешки езичета


Продукти :
3 белтъка
65 гр краве масло
125 гр кристална захар
125 гр брашно и още малко докато стане малко по-гъсто от кексово
2 ванилии

Приготвяне :
Маслото и захарта се разбиват на крем. Отделно белтъците се разбиват на сняг. Смесват се двете смеси, и се добавят ванилиите и брашното. От готовото тесто се правят малки бисквитки със шприц, ако можете, или лъжицата. Пекат се на 180 градуса до готовност.

Еврейска пащида с гъби


Продукти :
1 1/2 гл. лук
2 консерви гъби
кубче гъбен бульон
120 крема сирене
4 яйца
1 ч. брашно с 1/2 пакетче бакпулвер
1/2 кисело мляко
100 гр маргарин
сирене, кашкавал на око,
сол, черен, червен пипер, чубрица

Приготовление :
Много лесно се прави и човек много може да експериментира. Първо се прави пълнежа, като се запържва леко за да омекне 1 глава и половина лук + 2 консерви гъби изцедени от сока( по оригинал е 1 консерва, но аз реших да има повече гъби) + 1 кубче стрит на прах гъбен бульон. След това се оставя да изстине и се добавят 2 яйца, 1 пакетче сирене крема или извара(120 гр) - това е оригиналната плънка. Аз добавих допълнително кашкавал и сирене на око + малко подправки : черен и червен пипер, сол и чубрица, но всеки сам може да си реши какво иска. После се прави основата, като се смесват 1 чаена чаша брашно с половин пакетче бакпулвер, още 2 яйца,половин кофичка кисело мляко, сол и 100 грама масло.Разбърква се добре с лъжица и се изсипва в тава, покрита с домакинска хартия, като се разстила добре. Отгоре се слага плънката и се пече на горен и долен реотан, на 180 градуса до готовност.

Грах с лук на тиган



Използвам замразен грах, който слагам в тиган, добавям лук, марязан на четвъртинки, сол, масло и подправки по вкус - в моят случай черен и червен пипер, чубрица. Приготвя се на тиган до леко зачервяване.

Ребърца с оцет и лют червен пипер


Продукти:
1.750 кг. ребра
сол (на вкус)
2-3 щипки черен пипер
1/3 ч. ч. зехтин
12 скилидки чесън
1 ч. ч. пилешки или друг месен бульон
1 ч. ч. сухо бяло вино
½ ч. ч. червен винен оцет
2 с. л. мед
1-2 ч. л. лют червен пипер
Приготвяне
Нарежете ребрата на индивидуални порции. Загрейте фурната на 220 градуса.

Подсушете ребрата и ги подправете със сол и черен пипер. Сложете ги в тавичка и ги поръсете със зехтин. Добавете чесъна и бульона. Печете месото около 45 минути до час, като от време на време обръщате ребрата.

В купа смесете виното, меда, пипера и оцета и разбърквайте, докато меда се разтвори. Намажете ребърцата и излейте останала глазура в тавата. Печете още 30 минути, като обръщате ребрата.

Пикантни свински ребра


Малко странна, на пръв поглед рецепта за нашите вкусове, но се оказа приятно :)
Рецептата е от Джейми Оливър и я намерих тук :

Продукти :
1 с.л. чили / лют пипер
сол
2 ч.л.червен пипер
черен пипер
3 скилидки чесън
1 портокал
1-2 лимона
4 с.л.зехтин
2 с.л. мед


Смесват се зехтина, кората от портокала и лимона, солта, черният и червеният пипер, чилито. С тази паста се намазват ребрата. Завиват се с фолио и се пекат около 40 мин. След това се маха фолиото, поливат със сока на 1 лимон и сока от портокала и се пекат до готовност. Принципно трябва да се намажат с мед, но аз го пропуснах ;)

Картофи по селски, но на фурна


Картофите се белят, режат се на парчета, после се слагат в тава и се омазняват много добре с олио. Прави се смес от галета и подправки по вкус - моите са с черен и червен пипер, сол и чубрица. Галетата с подправките се слага към картофите, разбъркват се добре за да се овкусят и после печеш на 200 градуса около 40 мин или до готовност, според фурната. Станаха много добри, като картофите по селски, само че тези са на фурна.

Свински котлети с кашкавал


Първо се правят джобчета отстрани на котлета - все едно се разрязват, но не съвсем, за да могат да се напълнят. Овкусяват се със сол, черен и червен пипер, слага се в джобчето резен домат и резен сирене. Аз вътре поръсих и малко чубрица.После идва трудоемката част, защото трябва да се зашият отстрани, с игла и конец :) След като го направим, потапяме пържолките първо в яйце, после в смес от галета и кашкавал. В оригиналната рецепта беше с пармезан, но аз не обичам и заради това обикновен кашкавал. Нареждат се в тавичка, слага се по един резен домат отгоре на всяка, добавя се малко олио или масло, както предпочитате и се пече на предварително загрята до 200 градуса фурна, отгоре и отдолу, до готовност

Бирени питки








Продукти:
200 мл. бира (на стайна температура)
1 с.л. захар
60 гр. масло
500 гр. брашно
1/2 с.л. сол
1-2 с.л. разтопено масло
7 гр. суха мая
100 мл. хладко прясно мляко


На дъното на контейнера се слагат течните съставки: бирата, топлото прясно мляко, в което е разтворена маята и захарта. Добавя се мекото масло и брашното смесено със солта. Машината за хляб се включва на програма за замесване и втасване на тесто.

От тестото се оформят топки. Не се добавя допълнително брашно и не се меси за да са меки питките! Оформените питки се нареждат в тава – намазнена или застлана с хартия за печене . С остър нож върху всяка от питките се правят по два напречни къси разреза (или кръстовидни). Покриват се с кърпа и се оставят да втасат. Аз обикновено не ги изчаквам, но пак стават много хубави :)

Фурната се загрява на 180 гр и се пекат до готовност.

Бирени питки


Тези питки, станаха много интересни, подходящо е всяко брашно - и бяло и черно.
Продукти:
7 гр. суха мая
100 мл. хладко прясно мляко
200 мл. бира
1 с.л. захар
60 гр. масло
500 гр. брашно
1/2 с.л. сол
1-2 с.л. разтопено масло
Приготвяне:
На дъното на контейнера се слагат течните съставки: бирата, топлото прясно мляко, в което е разтворена маята и захарта. Добавя се мекото масло и брашното смесено със солта. Машината за хляб се включва на програма за замесване и втасване на тесто.
От готовото тесто се оформят топки. Не се добавя допълнително брашно и не се меси за да са меки питките! Оформените питки се нареждат в тава – намазнена или застлана с хартия за печене . С остър нож върху всяка от питките се правят по два напречни къси разреза (или кръстовидни). Покриват се с кърпа и се оставят да втасат. Аз обикновено нямам време да ги чакам повторно и пак си стават хубави.
Фурната се загрява на 180°С. Питките се изпичат за около 20 минути, или докато порозовеят. Когато се извадят от фурната се намазват с разтопено масло.

Източник

Портокалов кекс в хлебопекарна


Продукти :
1/2 ч.ч портокалов сок
кората на 1 портокал или портокалови остатъци
1/2 ч.ч олио
4 яйца
1 ч.ч захар
2 ч.ч брашно
1 пакетче бакпулвер

Приготвяне:
Идеята ми беше, да оползотворя портокаловите остатъци, които имах след направата на сок от портокали в сокоизстисквачката. Така намерих този кекс и леко промених нещата :

Слага се сока от портокал в купата на хлебопекарната, после яйцата, захарта, олиото, брашното, накрая портокаловите кори и бакпулвера. Пече се на програма Кейк.

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More