twitter

Гювече с ориз и яйце.


Тъй като ми остана от пълнежа за зелевите сърми, на следващият ден реших да направя с него гювечета - лесно, бързо и вкусно.
Пълнежа = сварен ориз, с мариновани гъби и домати от консерва. Подправен с сол и чубрица.
Слага се пълнежа в гювечето, а отгоре се чуква 1 яйце. Запича се за около 10-15 мин колкото да се приготви яйцето.

Пълнени сухи чушки с боб


Боба се накисва от предната вечер. На другият ден се сварява - аз използвах тенджера под налягане. След като боба е готов, се посолява, прибавят се нарязани домати от консерва, червен пипер, чубрица и джоджен.
Чушките се накисват за известно време в топла вода за да омекнат. Когато са готови се пълнят със сместа, а края им се натупва с брашно.
Запичат се за около 15-20 мин в фурна на 180 градуса.

Постни зелеви сърми



Сварява се ориза, посолява се и се прибавят мариновани гъби нарязани на малки парченца. Добавят се домати от консерва нарязани на кубчета, лук нарязан и задушен за да омекне, чубрица и червен пипер.
Завиват се сърмички от зелевите листа. На дъното на тенджера се застила 1 голямо листо, а отгоре се нареждат сърмите. След като се навият всички, отгоре се слага още 1 голямо листо за да ги покрие. Сърмите се затискат с чиния, налива се малко зелев сок и вода и се слага на котлона за около 20 -30 мин. Преди поднасяне се запичат за малко в фурна.

Постна питка за Бъдни вечер


Продукти:
3 ч.ч. брашно
1 ч.л. сол
1 ч.л. сода за хляб
1 с.л. оцет
5 с.л. олио
1 ч.ч. хладка вода

Приготвяне :

Пресява се брашното, содата се угасява в оцета. Прави се кладенче в брашното и се добавя содата, олиото, солта и малко по малко водата. Приготвя се меко тесто, което се оставя за около 10 мин. След това се намазва една тава с олио, слага се тестото и се оформя като топка. Отгоре се надупчва с вилица. Пече се около 30 мин на 180 градуса. Когато е готова се изважда от фурната и се покрива с кърпа.
Това което мога да кажа накрая, че питката става малка, но пък продуктите са в точни пропорции.


Източник : http://ilrai.blogspot.com/2010/11/blog-post_21.html

Супа с рулца от раци и риба тон


Продукти:
2 консерви риба тон,
3-4 картофа,
целина, сол,черен пипер,
моркови

Приготвяне:
Картофите се нарязват на кубчета, морковите също. Слагат се да се варят, като се овкусява със сол,черен пипер и целина.
Когато зеленчуците са готови, се дабавят рибата тон и рулцата от раци. Вари се още 5-10 мин, добавя се малко лимонов сок и се сваля от огъня.

Свински пържоли с гъби, лук и домати на фурна


Продукти:
Свински пържоли,
домати,
лук,
гъби, чубрица, 1-2 люспи сух чесън,
сол, черен и червен пипер

Приготвяне:
Пържолите се натъркват добре със смес от чубрица, сол, черен и червен пипер.
Нареждат се в тава, добавят се гъбите нарязани на полумесеци, лука нарязан на кръгчета, чесъна,доматите нарязани на кубчета. Долива се вода така че да покрие пържолите, покрива се с алуминиево фолио и се пече около 1 час на 180 градуса. Когато са готови, фолиото се маха и се запичат от двете страни .

Браунис в "еко" форми :)


Продукти:
250 гр черен шоколад,
150 гр. пудра захар ( аз сложих по-малко, тъй като ми се видя доста),
60 гр брашно,
1 ванилия,
150 гр масло,
3 яйца
Приготвяне:
Маслото се смесва с шоколада и се разтапя в микровълнова. Изсипва се в по-голяма купа, добавя се ванилия, 3 яйца, захарта и брашното. Разбъркват се добре и се изсипват в формите. Пекат се около 7-10 мин на 180 градуса, след това фурната се изключва и се пекат още 5 мин.
Изваждат се и се слагат в хладилник за около 2 часа.

Фалшив медамас

Отново арабска кухня.
Това е традиционно ястие в Судан и Египет, но моето е фалшиво т.е видоизменено, тъй като нямах 1 основна съставка, а именно пюре от бакла. Заради това, моята рецепта е с боб, и тъй-като в кварталният магазин не намерих друго освен червен, използвах него.

Боба се смила на пюре, добавя се пресен домат, червена и зелена чушка нарязани на кубчета. Овкусява се със сол, зехтин, малко лимонов сол и парченце люта червена чушка....Получи се страхотно! Смятам да го направя за бъдни вечер пак :)

Кайма на фурна


Продукти:
750 гр кайма,
3 малки глави лук,
магданоз, къри, сол,
черен пипер,
лимон,
350 гр доматено пюре, домати,
2 големи картофи

Приготвяне:
Лука се нарязва на много ситно( аз го настъргах), добавя се магданоза и се омесва с каймата.
Тавичката се намазва с масло и каймата се разстила и се заравнява със шпатула. Слага се във фурна и се пече около 20 мин. на 180-200 градуса. През това време се приготвя сос. Доматеното пюре се смесва със сока на 1 лимон, сол и черен пипер, слага се на умерен огън и се бърка за около 5-10 мин. за да не загори и за да се сгъсти.
В оригиналната рецепта картофите се изпържват леко в маслото,след като са предварително нарязани на колела, но тъй-като аз не обичам да запържвам ги задуших малко в микровълновата.
След като каймата се запече, картофите се нареждат отгоре, над тях доматите също нарязани на колела. Покриват се с доматения сос, украсяват се с ядки - в оригинала кедрови , аз сложих бадеми и се запичат за още 10-15 мин.

Ето резултата :

Супа с коприва и спанак



Продукти :
суха коприва, лук, 2-3 картофа, спанак, сол, домати.

Приготвяне :
Нарязват се картофите на кубчета, а лука на ситно. Слагат се в тенджера и се залива с вода. Добавят се 1-2 с.л коприва и се слага на котлона да заври. Когато поомекнат картофите се добавя спанака, подправя се със сол. Накрая се добавят консервираните домати и се застройва.

Ръчен миксер

Хммм имам си нормален миксер, но май доста ме мързи да го вадя и затова си взех това :




За моя изненада се оказа доста сполучлива покупка - застройката ми не остава на бучки вече :)

Свинско с картофи и доматен сос



Продукти:
Свинско месо, картофи, лук, 1 ч.ч прясно мляко, подправки - чубрица, червен и черен пипер, консервирани домати, 1. ч.ч вода, ч яйце

Приготвяне:
Месото се нарязва на хапки, а картофите на колелца. Добавя се лук също нарязан на колела. Подправки- чубрица, черен и червен пипер. Добавяме и консервирани домати.

Правим смес от 1 ч.ч прясно мляко, 1 ч.ч вода и 1 яйце. Разбива се добре и картофите и месото се поливат с нея.

Пече се около 40 мин на 200 градуса с фолио, а накрая се маха фолиото за да се запече.

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More