twitter

Сивий

Няма нужда от обяснение :)

Перфектните крутони


Продукти :
Хляб , по възможност сух,
зехтин

Продукти :
Хляба се нарязва на кубчета, приблизително еднакви, като предварително се маха кората.
Купата трябва да е толкова голяма че да събере крутоните до половината си.
Купата се омазва със зехтина(стените и) , добавят се кубчетата и се разбъркват докато поемат мазнина от всички страни.
По желание може да се наръсят с пармезан, сол, и подправки.
Пекат се във фурна, загрята на 180 градуса,върху хартия за печене, първоначално за 5 мин. След това се изваждат, разбъркват и пак 5 мин. Повтаря се докато придобият лек загар.

Подлючен чеснов оцет


Той е много подходящ за картофената супа

Продукти :
чесън, сол, оцет, червен пипер
Приготвяне:
Счукайте обелените скилидки чесън с малко сол, като са готови добавете от оцета и червеният пипер.

Картофена крем супа


Продукти:
Картофи, моркови, лук, пиперка, прясно мляко

За застройката : 1 яйце, 1 с.л оцет, 1 с.л брашно и малко студена вода

Приготвяне:
Зеленчуците се режат и се сваряват в подсолена вода. Следа като са готови супата се сваля от котлона, добавя се прясно мляко и се пасира. Слага се отново на котлона и се оставя да заври отново. Прави се застройка, и се добавя в супата.

Преди поднасяне се гарнира с магданоз.

Пълнени камби със сирене



Продукти:
камби,
сирене, кашкавал, чубрица, червен и черен пипер, сушени домати.

Приготвяне:
Камбите се изчистват, посоляват се леко отвътре, и се пълнят със сместа от разбитите яйца, сирене, кашкавал и подправки.
След като се напълнят се запушват със сушени домати.

Яйчен крем с алкохол


Продукти:
2 яйца, 1 жълтъка,
1/2 чаша захар,
2 с.л ром, коняк или друг подобен алкохол по желание.
2 ч и 1/2 прясно мляко
Приготвяне:
Смесват се яйцата, захарта, алкохола и млякото и се разбиват добре. Разливат се в купички и се пекат на водна баня около 35 мин на 160 градуса.
Добре е да се консумират след минимум 4 часа или на следващият ден.

Домашна лимонада


Продукти:
1 кг лимони,
захар

Приготвяне:
Лимоните се изстискват и прецеждат за да няма семки. Наливат се в бутилка, като за се мери колко чаши е сока. Слага се толкова чаши + 1 захар. Разбърква се добре, затваря се и се съхранява в хладилник. Преди използване се разрежда с вода.

Пиле с ким



Продукти:
600 гр пиле,
2-3 малки глави лук,
сол, черен пипер, червен пипер,
1 и 1/2 ч.л ким,
1 ч.ч бяло вино,
масло

Приготвяне:
Лука се задушава в маслото, прибавя се кима, който е предварително счукан. Добавя се и червеният и черният пипер, солта и пилето.
Оставя се да къкри на слаб огън, като постепенно се добавя виното. Готово в когато, течността изври и месото омекне.

Свинско със зеленчуци в тенджера под налягане


Продукти:
свинско месо плешка, 500 гр
3-4 картофа,
праз,сух лук и сух чесън на око,
сол, черен и червен пипер,
кимион, риган, чубрица,
моркови наразяни на колелца,
корен от целина 100 гр,
бяло зеле около 200-300 гр,

Приготвяне:
Всичко се нарязва, смесва се и се слага в тенджерата под налягане. Налива се вода 2-3 пръста над тях. Тенджерата се затваря и месото се вари около 40 мин.
Тъй като е по-скоро течно, може да се пресипе в тава след като е готово и да се запече леко. Аз така направих :)


Източник.

Неделен следобед

Обичам почивните дни....а кой ли не ги обича :)

Докато аз ровя из разни блогове, и блогвам самата аз, моите хора сладко си спят :))

Морковена салата с царевица


Много лесна и бърза салата

Морковите се настъргват, смесват се с сладка царевица от консерва. Подправя се със сол, зехтин и лимонов сок.

Риба с картофено пюре и кашкавал

Тази рецепта привлече вниманието с простотата си, но се оказа и доста вкусна.
Оригинала е от тук.При моят вариант, пропуснах майонезата, и промених подправките, но пак стана добре.
Използвах изчистени и разполовени на средата, замразени филета скумрия.

Слагат се в тавичка, посоляват се, поръсват се с черен пипер и червен пипер. Трябва да отбележа, че червеният пипер, който използвам е на люспи, а не фино смлян.
Нарязват се 2 малки глави лук и се слагат в малка стъклена купа, полива се с вода и се задушава за 3-4 мин. в микровълнова, докато омекне.
Разпределя се лука отгоре върху филетата. По съшият начин се сваряват картофи в микровълновата. Щом са готови, се настъргват и картофите се покриват отгоре с тях. Настъргва се и кашкавал, поръсваме с чубрица и червен пипер.


Пече се 20-30 мин в фурна на 200 градуса.
Ето я готова...върви с вино :)

Пържени скариди

Продукти:
Скариди, чесън, масло/олио, сол, черен пипер по желание, лимонов сок

Приготвяне:
Скаридите се измиват и се посоляват. Пържат се на силен огън докато станат хрупкави.
След като са готови, се подправят със черен пипер, чесън и лимонов сок.

Многооо вървят с бира!

Скариди със сумак


Продукти:
Скариди, сумак, брашно, черен пипер, лимонов сок

Приготвяне
Сумака е малко странна на вид арабска подправка. Тя е леко кисела и придава лек лимонов привкус на ястията.

Скаридите се почистват, подсушават и овалват в сместа от сумак, черен пипер, брашно и сол. Да си призная всичко сложих на око и не съм следила рецептата плътно - въпреки това резултата стана страхотен.

Пържат се в олио за няколко минути а преди поднасяне се подправят с лимонов сок.

По-различно пиле с картофи и розмарин



Продукти:
1 пиле,
1 кг картофи,
200 мл бира,
розмарин,
черен и червен пипер,
сол,
1/2 ч.ч вода,
масло,
лук,
4-5 с.л лютеница

Приготвяне:
Пилето се нарязва на парчета. Картофите се нарязват на колелца, лука също.
Зеленчуците се овкусяват със солта, червеният и черният пипер. Разбъркват се добре.
Всяко парче пиле се овалва в смес от сол, черен пипер и розмарин.
Слагат се при картофите и върху всяко парче месо се слага по резен масло.
Прави се смес от бирата, водата и лютеницата. Излива се при пилето и се пече около 40-45 мин на 200 градуса.

Така изглежда преди да го пъхна във фурната :


Домашна вегета



По 1 кг червени и зелени чушки, домати, моркови, целина и магданоз по една връзка, моркови, копър, лук и праз, зелен чесън. Всичко нарязва, добавя се килограм сол, обърква се и се оставя да престой поне 2h. Разбърква се добре и се слага в бурканчета.

Солта е консервант, на 4кг смлени зеленчуци се слага по 1 кг сол. Подправката е изпробвана и спестява "тъпченето" на фризера с много зеленчуци.

Прилагам снимка 1 година след направата и - няма и нищо и си я използвам с удоволствие :)

Важно е да се отбележи, че ако готвите с нея е добре да опитвате как е на вкус, защото е доста солена.

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More